Kawa ziarnista przez wiele osób uważana jest za prawdziwą “królową” wśród tego napoju. Odznacza się szeregiem zalet, który doceniają prawdziwi koneserzy jej smaku. Warto jednak pamiętać, że istnieje wiele rodzajów ziaren, różniących się między sobą poszczególnymi cechami, opisującymi każdy rodzaj kawy. Przyjrzymy się bliżej kilku z nich.
Kawa ziarnista: dlaczego jest tak ceniona?
Kawa ziarnista jest w szczególności doceniana przez osoby, które pragną mieć zawsze świeżą, najbardziej aromatyczną filiżankę tego napoju. Pozwala na zmielenie dokładnie takiej ilości ziaren, jaka aktualnie jest potrzebna, dzięki czemu wolniej tracą one swój aromat, niż te, które mielone są na zapas lub sprzedawane już w gotowej paczce, pełnej drobinek.
Kawa ziarnista cieszy się też najwyższym uznaniem, ponieważ zawsze dokładnie można ocenić, jakie ziarna się w niej znalazły: jak były palone, jaki mają aromat i czy wyglądają na odpowiednio nawilżone, czy wyschnięte. Dzięki temu z łatwością można ocenić ich jakość.
Na uwagę zasługuje też fakt, że kawa świeżo zmielona i zaparzona nie tylko ma najbogatszy smak, ale także cieszy najpiękniejszym i najsilniejszym zapachem, który rozchodzi się po całym domu. Jeśli więc ktoś pragnie poczuć się jak w profesjonalnej kawiarni, bez wątpienia powinien sięgnąć właśnie po nią.
Parametry charakteryzujące kawę
Ze względu na to, że każda kawa odrobinę różni się smakiem od pozostałych, specjaliści wyróżnili szereg parametrów, które odpowiadają za jej opis i mogą podpowiedzieć podczas zakupu, który gatunek i który rodzaj najbardziej trafi w nasz gust. Warto przy tym pamiętać, że za ostateczny smak będą odpowiadały różne czynniki, w tym gatunek, rodzaj palenia, a także sposób zaparzania napoju.
Pierwszym parametrem, służącym do opisu kawy, jest kwasowość. Przez wiele osób “kwaśna kawa” traktowana jest jako po prostu zła i niesmaczna. Jednak jest to zazwyczaj kwestia błędu produkcyjnego, która rzeczywiście psuje smak. Tymczasem jednak kwasowość jako parametr świadczy o “cytrusowych nutach”, które są pożądane przez koneserów i nie psują aromatu napoju.
Goryczka to drugi parametr, który zazwyczaj można bezpośrednio porównać z procesem palenia. Kawy mocniej palone mają ją bardziej wyczuwalną.
Trzeci parametr to konsystencja, inaczej “ciało”, czyli odczucie pozostawiane przez kawę na języku. Najbardziej cenione są te, które pozostawiają wyraźne odczucie pełności, jakby delikatnego kremu.
Smak i posmak to dwa parametry, które wynikają z powyższych cech i oznaczają, jakie ostateczne odczucie zostawia kawa podczas picia i zaraz po nim. Oba powinny być wyraziste, najlepiej delikatnie kwaśne (o nucie cytrusowe), delikatnie gorzkie i wyraziste. Ich prawidłowe wyważenie oznacza, że jest ona naprawdę doskonałej jakości.
Wybierz swój smak
Kawa ziarnista Davidoff to tak naprawdę trzy różne kawy o innych walorach smakowych: Creme, Espresso i Explorer’s Choice. Każda z nich posiada odrobinę inne parametry, które przekładają się na jej ostateczny aromat i smak. Spróbuj wszystkich, aby wybrać najlepszą dla siebie.
Fot. materiały prasowe