Jelita wydają się być tylko częścią ciała, która umożliwia nam spożywanie posiłków. Tak naprawdę jelita są odpowiedzialne za odporność organizmu i wiele innych funkcji. Nieprawidłowość ściany jelit, co jest powszechnie zwane “nieszczelnym jelitem”, sprawia, że zwyczajne pokarmy zaczynają nam szkodzić i rozwijają się nietolerancje pokarmowe.
Jakie mogą być skutki nieszczelności jelit i nietolerancji?
Nieszczelność jelit jest rezultatem różnych czynników, wśród których może być nadużywanie leków (a przede wszystkim antybiotyków), nasilony stres, palenie, picie alkoholu, a także nieprawidłowy skład mikroflory jelitowej. Bariera jelitowy zaczyna się wtedy rozszczelniać, przez co mogą przez nią przeniknąć niestrawione fragmenty jelit, a w gorszych przypadkach również toksyny bakteryjne. Przez barierę jelitową do krwi w zdrowym organizmie przenikają jedynie strawione pokarmy w postaci cukrów prostych, aminokwasów czy kwasów tłuszczowych.
Przedostanie się więc przez barierę sporego fragmentu białka pokarmowego jest uznawane przez układ odpornościowy za nieprawidłowe i takie białko traktowane jest na równi z groźnymi bakteriami czy wirusami – mówi dietetyk Katarzyna Startek, specjalista Zdrowegeny.pl.. Zdrowegeny.pl to platforma oferująca nowoczesne badania diagnostyczne.
Wytwarzane są więc przeciwciała IgG, które mają za zadanie usunąć obce białko z organizmu. Nie zawsze jednak zachodzi to w sposób sprawny. Stopniowa kumulacja połączonych ze sobą przeciwciał i białek prowadzi do rozwijania się stanu zapalnego w organizmie, a w konsekwencji licznych dolegliwości.
W wyniku nietolerancji pokarmowych pojawiają się objawy jelitowe i pozajelitowe. Do pierwszej grupy należą wszelkie dolegliwości takie jak bóle brzucha, zgaga, wzdęcia, biegunki i zaparcia. Nietolerancje mają również manifestację pozajelitową – mogą wystąpić migreny, trądzik, przewlekłe zmęczenie i złe samopoczucie, a także zmiany nastroju czy stany depresyjne.
Nietolerancje pokarmowe – da się z nich wyleczyć
Pozbycie się nietolerancji pokarmowych to proces żmudny, ale możliwy do wykonania. Pierwszym krokiem jest stwierdzenie, co właściwie jest przyczyną dolegliwości – możliwe jest to dzięki testom na nietolerancje pokarmowe. W dalszej kolejności wprowadza się dietę, która ma za zadanie wyleczyć z nietolerancji, po czym z powrotem wraca się do normalnego odżywiania.
Diagnostyka nietolerancji pokarmowych jest niezwykle prosta. Testy wykonywane są z niewielkiej ilości krwi żylnej. Badania dostępne są w formie stacjonarnej (wykonywane w punktach pobrań) oraz wysyłkowej (otrzymuje się zestaw do samodzielnego pobrania krwi). Testy wskazują na to, które produkty powodują nietolerancję i w jakim stopniu. Od wyniku zależy późniejsza dieta.
Dieta w nietolerancji polega na ograniczeniu bądź wykluczeniu produktów stanowiących problem dla układu odpornościowego. Taką dietę eliminacyjną stosuje się niemal rok. W tym czasie układ odpornościowy jest w stanie się wyciszyć, a jelita z powrotem się uszczelniają. W większości przypadków później znów można spożywać nietolerowane wcześniej pokarmy.