Prowadzenie restauracji wiąże się z wieloma obowiązkami. Trzeba przede wszystkim wybrać rodzaj kuchni i ułożyć kartę menu. Restaurator, który zamierza podawać w swoim lokalu wina, musi także dokonać ich wyboru. To trudne zadanie, aby dobrze wybrać wina trzeba być naprawdę dużym znawcą tego szlachetnego trunku. Rozsądnym wyjściem jest więc powierzenie tego zadania sommelierowi. Oczywiście można wybierać wina także samodzielnie. W wybieraniu win powinien brać udział szef kuchni.
Jakie wina w restauracji powinny się znaleźć?
Dokonując wyboru wina do restauracji trzeba przede wszystkim pamiętać o rodzaju wybranej kuchni. W restauracji, która postawiła na nowoczesną kuchnię nawiązującą do klimatu krajów położonych na północy Europy najlepiej sprawdzą się wina z austriackich i niemieckich winnic. Z tymi daniami niekoniecznie komponują się węgierskie tokaje czy francuskie Bordeaux. W przypadku kuchni włoskiej oczywiste jest, że do tych dań pasują wina rodem z Włoch. Mogą to więc być wina z Piemontu czy Toskanii. Do dań kuchni włoskiej pasują także wina australijskie. Decydując się na prowadzenie sushi-baru trzeba postawić przede wszystkim na sake oraz wina białe. W karcie win na pewno nie powinno zabraknąć win z regionów i apelacji, które są znane większości klientów, na przykład Chablis.
Najlepiej sprzedające się wina w polskich restauracjach
W restauracjach najczęściej zamawiane są wina stołowe. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się czerwona wina wytrawne i półwytrawne. Równie chętnie zamawiamy szampany i wina musujące. Mało popularne są wina słodkie i półsłodkie. Niezależnie jednak jakie to jest wino, nigdy nie powinno pachnieć korkiem. Takie wino jest po prostu zepsute.
Układanie karty win
Po wybraniu win pasującej do karty dań trzeba ułożyć kartę win. Układając ją należy pamiętać, że nie może w niej zabraknąć ważnych informacji: nazwy, kraju i regionu, w którym wino zostało wyprodukowane, nazwy szczepu i oczywiście ceny. W jakiej kolejności umieszczać wina w karcie, to już indywidualna kwestia każdego restauratora. Często wina są umieszczane według kraju pochodzenia. Na początku karty win zawsze powinny być jednak umieszczone te wina, które goście mogą zamówić na kieliszki. Po tych winach umieszcza się białe, czerwone, deserowe. Karta win nie musi być mocno rozbudowana, na pewno jednak powinny się w niej znaleźć zarówno tańsze, jak i droższe wina.
Wina w restauracji powinny pasować do jej charakteru. Jest to najważniejszy czynnik, którym należy się kierować wybierać wina do swojej restauracji.