Szakszuka z pomidorami to pomysł na orientalne śniadanie dla całej rodziny. Jest proste oraz szybkie w wykonaniu i idealnie sprawdzi się u wszystkich miłośników jajecznych potraw. Rewelacyjnie smakuje podane ze świeżo posiekanym szczypiorem.
„Szakszuka” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „bałagan”, co nieco oddaje charakter potrawy, ponieważ można ją przygotować z dowolnie wybranych składników, które akurat znajdują się w lodówce, np. z niewykorzystanych warzyw z obiadu z poprzedniego dnia. Tradycyjną orientalną szakszukę przygotowuje się na bazie jaj z dodatkiem pomidorów oraz aromatycznego kuminu. Jest to danie, które początkowo przygotowuje się na patelni, a na koniec zapieka w piekarniku. To idealny pomysł na śniadanie, zwłaszcza dla miłośników jajecznych potraw na ciepło.
Jak przygotować szakszukę z pomidorami?
Pomidorowa szakszuka to doskonały pomysł na sycące i pyszne śniadanie na ciepło dla całej rodziny. Sekretem idealnej potrawy jest zapieczenie jej w piekarniku, najlepiej z technologią FullSteam, która sprawi, że danie będzie idealnie dopieczone, soczyste i pełne cennych wartości odżywczych. O możliwościach innych nowoczesnych sprzętów AGD, niezbędnych w każdej kuchni, dowiesz się ze strony internetowej: https://znamysieodkuchni.pl/. Dobrze wyposażona kuchnia to znaczne ułatwienie procesu gotowania oraz możliwość przeprowadzania niezliczonych kulinarnych eksperymentów.
Składniki:
- 2 jajka,
- ½ krojonych pomidorów z puszki (200 g),
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 sztuka selera naciowego (opcjonalnie),
- szczypta kuminu i słodkiej papryki,
- garść posiekanego szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę i smaż ją, aż zmięknie i delikatnie zarumieni się.
- Czerwoną paprykę i seler pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli.
- Smaż całość przez około 2 minuty.
- Dodaj pomidory z puszki i dopraw całość kuminem, słodką papryką, solą oraz pieprzem.
- Warzywa duś w sosie pomidorowym przez kolejne 2 minuty.
- Zawartość patelni przełóż do mniejszego naczynia.
- Na wierzch wbij dwa surowe jaja.
- Wstaw całość do piekarnika i piecz w piekarniku w programie „gotowanie na parze”.
- Szakszukę podawaj ze świeżym szczypiorem.
Z czym podawać szakszukę z pomidorami?
Szakszuka świetnie smakuje również z chrupiącym pieczywem. Tuż przed podaniem średniej grubości kromki można posmarować odrobiną zwykłej oliwy z oliwek bądź oleju, który pozostał w słoiczku po suszonych pomidorach, a następnie zapiec w piekarniku (pieczywo wystarczy zapiekać przez około 1-2 minuty).
Dlaczego warto mieć w domu piekarnik parowy?
Do przygotowania szakszuki z pomidorami, jak i dodatku do śniadania w postaci chrupiącego pieczywa, rewelacyjnie sprawdzi się piekarnik parowy. Wykorzystanie pary wodnej podczas pieczenia powoduje, że potrawy są bardziej soczyste, a podczas obróbki termicznej nie tracą cennych witamin i mikroelementów. Z kolei pieczywo jest przyjemnie chrupkie na zewnątrz i idealnie miękkie w środku.