Według źródeł historycznych zalety picia herbaty zostały odkryte już w 2737 roku przed naszą erą przez chińskiego cesarza Shennong. Parzeniu herbaty towarzyszył odpowiedni ceremoniał, podkreślający wagę tego wydarzenia. Z czasem przeniósł się on do innych krajów, np. Japonii, Indii, Anglii, czy Rosji. Stopniowo herbata stała się produktem dostępnym dla wszystkich. W Polsce (chociaż ceremoniału picia herbaty nie ma), spożywanie tego napoju jest zjawiskiem powszechnym i okazało się, że w 2017 roku zajęliśmy 4 miejsce w Europie w piciu herbaty, rocznie, w przeliczeniu na jedną osobę.
Lecznicze właściwości herbaty
Wyniki badań naukowych ujawniają wiele zalet picia herbaty. Napar ma przede wszystkim własności bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ponadto stwierdzono, że herbata obniża poziom cholesterolu we krwi, działa pobudzająco na układ nerwowy, wzmacniająco, a ponadto neutralizuje wolne rodniki, wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu z toksyn oraz zapobiega rozwojowi paradontozy. Wykazano również, że powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym zapobiega chorobom układu krążenia. Niektóre badania stwierdziły nawet działanie przeciwnowotworowe ziela. Olejek z drzewa herbacianego łagodzi stany zapalne błony śluzowej oraz dziąseł, wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Ma również silne działanie antyseptyczne, dlatego wchodzi w skład wielu specyfików stosowanych przy zranieniach, chorobach grzybiczych skóry, trądziku, czy ospie wietrznej.
Co wyróżnia herbaty Loyd?
Na rynku znajduje się wiele gatunków herbat, różnych producentów, o odmiennych smakach i zapachach. Czy można powiedzieć, że wszystkie te produkty w równym stopniu wykazują właściwości lecznicze? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Herbata, jak każde ziele lecznicze, powinna być w odpowiedni sposób uprawiana, pozyskiwana, przetwarzana i przechowywana. Na każdym etapie w tych procesach może tracić swoje cenne własności. Dlatego, przy wyborze herbaty, jeśli ma być używana jako środek leczniczy, należy zwrócić uwagę na normy stosowane przy jej wyrobie oraz uzyskane certyfikaty. Firma LOYD jest wiodacym producentem herbat. Wykorzystuje ona oryginalne receptury i sprowadza wysokiej jakości surowce z „domu herbaty” Thompson Lloyd & Ewart. Przed wypuszczeniem na rynek, napoje owocowe i ziołowe poddawane są specjalistycznym testom. Można więc śmiało stwierdzić, że produkty Loyd zachowują nie tylko wszystkie walory smakowe i zapachowe, ale również swoje specyficzne właściwości lecznicze.
Niezwykła zalety smakowe i zapachowe herbat Loyd sprawiają, że coraz częściej pojawiają się one na naszych stołach. Mówi się nawet, że filiżanka herbaty Loyd to sposób na dobre spędzenie czasu.